Да, знаеме дека веќе сте слушнале дека второто име на Дубровник е Бисер на Медитеранот. Долго време привлекува бројни туристи со своето чисто море, архитектонска убавина, богата историја и култура, неверојатна храна и безброј други работи што може да ги понуди.

Овој прекрасен град е добро познат и добро проучен во многу туристички брошури, туристички книги и статии. Благодарение на Game of Thrones стана познат и како "King's landing".

Секој камен вграден во него раскажува приказна, секоја улица има своја историја и секоја легенда има најмалку пет верзии (само прашајте ги локалните жители).

Но, постојат некои факти кои дури не им се познати ни на локалните жители... Погледнете!


1. Во 15 век, Дубровник имал недостаток на камен за градење на познатата Кула Минчета, па затоа градот направил регулатива така што секој што доаѓа во градот мора да донесе камен ако сака да влезе внатре. Да, можете ли да замислите овој закон да важеше и денес?

2. Дубровник е првиот град во светот кој вовел карантин (за време на Големата Чума направиле забрана за влез и излез од градот за да се заштитат од болеста).

3. Дубровник имал еден од првите канализациски системи во светот.

4. Дубровник ја има една од првите аптеки во Европа.

5. Поседувањето на една од првите аптеки во Европа предизвикало употреба на отрови во Република Дубровник. Властите во Дубровник употребувале труење како средство за решавање на државните работи кога нејзината дипломатија немала други решенија. Архивите откриваат многу случаи на труење меѓу граѓаните на Дубровник низ вековите. “Трујачите на Дубровник” имале познавање на вешти методи и токсини поради напредните научни и технолошки достигнувања. Најлошиот дел е веројатно фактот дека секој можел слободно да купи отров. И мислевте дека Играта на троновите е брутална? Размислете повторно.

6. Локрум е проколнат. Дa, островот токму спроти Дубровник. Ако разговарате со локалното население, тие ќе ви кажат за тоа. Легендата вели дека, одамна, Бенедиктските  монаси биле протерани од островот од страна на еден француски капетан. Пред да заминат, тие го проколнале секој кој планирал трајно да живее на островот. И се чини дека тоа функционирало. Сите претходни сопственици на островот починале под сомнителни околности. Но островот дефинитивно треба да се посети: неговиот манастир, тајните плажи и ботаничката градина го одземаат здивот. Има уште едно правило - мора да заминете пред зајдисонце. Немојте да кажете дека не ве предупредивме!

7. Ви треба добра среќа? Ќе ја имате ако ги допрете главите на ликовите на Онофриевата фонтана. О, и ако ја барате најстудената вода во Дубровник - таа е тука. Полнете ги шишињата со вода.

8. Во Дубровник никогаш немало ропство и во 1416 година, со закон го укинале учеството во трговијата со робови - без оглед дали се работело за трговци, сопственици на бродови или некој кој сакал помош од робови. Дубровник имал голема флота на бродови и бил многу вклучен во глобалната трговија, но одбил да тргува во робови. Зошто? Работата со трговијата со робови била толку одвратна за луѓето во Дубровник; законот бил создаден за да испрати јасна порака до светот дека луѓето од оваа држава го ценат човечкиот живот. Тоа е нешто со што треба да се гордее!

9. Жителите на Дубровник тргувале со руда, земјоделски и сточарски производи, произведувале сол, итн. Во 16 век, Дубровник имал силна морнарица (180 бродови), трета по големина во светот... Дубровските трговци превезувале стока на странски пазари, пловеле по бреговите на Средоземното Море и дошле во Англија;  има докази дека брод на Дубровник стигнал до брегот на Северна Америка. Дубровската колонија во Гоа Гвендолин во Индија исто така е позната, каде што сѐ уште постои статуа на Св. Влах, патрон на Дубровник, како и некои потомци на трговците од Дубровник.

10. Свети Влах е заштитник на  градот. Тој е насекаде, ги чува портите на Стариот град, седи на црквите, го има на повеќе слики... И ако внимателно ја погледнете неговата статуа, ќе видите дека го држи градот на дланката на својата рака. Св. Влах е главниот светец на градот и ако се најдете во Дубровник за време на прославата во негова чест на 3 февруари, треба да знаете за Благословот на грлата; свештеник носи свеќи вкрстени во посебна форма за да ги благослови грлата.