Ако некогаш одлучите да го посетите Белград (или било кое друго место во Србија), препорачуваме неколку оригинални, интересни и невообичаени сувенири што веднаш ќе сакате да ги подарите или да ги добиете на подарок!

Лампек за ракија

Вашите пријатели сигурно нема да очекуваат сувенир како овој! Кога ќе ве прашаат што е тоа, најкраткиот и наједноставниот одговор што може да го дадете е "Тоа е мини котел и се користи за правење ракија". Изненадувањето ќе биде загарантирано!

Чоканче

Говорејќи за ракија... Веројатно знаете дека ракијата како национален пијалок е голема причина за дружење и забава. Се разбира, невозможно е да се замисли да ја напуштите Србија, без да ја пробате нивната Сливовица, па "дуња", "кајсија", "лоза"... Сепак, ако не ја испиете од малечка стаклена чашичка, наречена чоканче е исто како да не сте се напиле воопшто!

Пиротски килим

За добро здравје или среќа, за семејно или финансиско блаженство, за мажи и жени, за да се ослободите од лоша енергија... Значењето и симболиката на пиротските килими се големи, а се повеќе луѓе сведочат за неговите чудесни својства. Како и да е, едно е сигурно, а тоа е дека овој килим е најстариот традиционален производ, уникатно парче уметност и еден од најголемите српски брендови.

Сирогојно џемпер

Топол, уникатен, квалитетен и модерен. Ова е можеби најдобриот начин да се опише овој џемпер, чија приказна трае повеќе од еден век. Имено, во мало етно село и уникатен отворен музеј, вешти раце на ткајачи од Златибор прават уметнички дела секој ден. Бидејќи успеале да ги зачуваат своите традиционални мотиви и крој и успешно ги комбинираат во модерниот дизајн, Сирогојно џемперите станаа светски познати. Силно ви препорачуваме да не ја напуштите Србија без него!

Опинок - држач за моливи

Сигурни сме дека илјада пати сте виделе опинок - тоа е еден од најпознатите симболи на Србија и Балканот воопшто. Но, дали некогаш сте виделе опинок кој служи како држач за молив, пенкало, острица или што било друго? Креативно, нели?

Шамлица од Ковачица

Ако сакате од Србија да донесете нешто навистина вредно и уникатно, тогаш дефинитивно треба да ја посетите Ковачица. Ова село во Војводина ќе ве воодушеви со уникатните уметнички дела, како и со огромен број сликари кои живеат таму. Овие сликари се нарекуваат "сликари со чисти срца" и тоа е вистинското име за нив. Откако ќе ги видите нивните уметнички дела ќе знаете зошто. Во Ковачица можете да купите некои од овие интересни слики, но исто така и работи како насликана "шамлица" (низок, правоаголен стол) или насликана тиква.

Етно обетки

Тие целосно ги освоија нашите срца! Накитот во облик на мали фигури со традиционални српски народни носии, национални дресови и други симболи на Србија едноставно ќе го украдат и вашето срце!

Лицидер срце

Не можеме да не го споменеме познатото срдечно срце на Србија. Срцето Лицидер е препознатлив српски сувенир и поради тоа овој текст нема да биде комплетен без него. Одличен начин да кажете на некој "Те сакам", "Жал ми е", "Среќен роденден" или некоја слична порака. Денес можете да изберете Лицидер срце со натписи, бои, дизајни и модели од секаков вид. Овој сувенир едноставно не може да се здосади или да стане непопуларен бидејќи тие секогаш го разубавуваат денот на оној кој ги добива. Значи, не заборавајте да донесете барем едно традиционално срце од Србија!